GYIK
16324
page-template-default,page,page-id-16324,bridge-core-2.4.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-23.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

What is sunlight made of?

A napfény a látható fény mellett főként infravörös sugárzásból áll, melyet hőként érzékelünk, s körülbelül 5 százaléka ultraibolya sugárzásból (UV).

  • Az UV-C sugárzás nem hatol be a Föld légkörébe, ezért nem éri el a földfelszínt.
  • Az UV-B sugárzást az ózonréteg gyengíti, de egy kis része eléri a földfelszínt. Az UV-B sugárzás gondoskodik a bőr pigmentációjáról és a D-vitamin képződéséről. Ha a bőrünket túl sok UV-B sugárzás éri, leéghetünk. 
  • Az UV-A sugárzás szinte akadály nélkül éri el a földfelszínt. Többek között gondoskodik arról, hogy a bőr pigmentjei sötétebbek legyenek, melyet barnulásként érzékelünk.

A napfény intenzitása és pontos összetétele különböző tényezőktől függ, mint például az év- és a napszak, a szélesség, a felhőzet, az esetleges légszennyezés és a talajról való visszaverődés. A szoláriumban csak UV-A és UV-B sugarakat használunk, melyek szabályozott dózisban érik el a bőrt.

How does a tan actually come about?

A bőrünk azért barnul le, hogy természetes napvédelmet hozzon létre annak megakadályozására, hogy az UV fény túl mélyen
hatoljon be a bőrbe.
Így működik: amikor UV-fény éri a bőrt, az epidermisz először megvastagodással reagál.
A fény UV-B komponense serkenti a barna bőrpigmentek – melanin – képződését a bőr pigmentsejtjeiben. A melaninnal dúsított
bőrsejtek ezután a bőr felszínére vándorolnak, és biztosítják bőrvédő barnaságot.
Mivel ez a folyamat eltart egy ideig,
csak fokozatosan barnulunk le.
A napfényben lévő UV-A komponens gondoskodik arról, hogy a bőr külső rétegeiben már kialakult
melanin elszíneződjön, azaz a bőrünk színe sötétebb legyen.
Ez a kombináció nagyszerű barnulási eredményt, s
egyben
“saját nap
ernyőt” biztosít. 

Do I need sunscreen protection when using a tanning bed?

Nem, szoláriumozás előtt ne használjon fényvédő krémet. A szalonokban tanácsot kap a bőrtípusáról és egy személyre szabott, a bőrtípusához igazodó ajánlatot. Az UV-dózist pontosan meghatározzák, a modern szoláriumokban 15 perc körülbelül 25 perc nyári napsütésnek felel meg Németországban.

Why do I have to wear UV safety glasses when using a tanning bed?

A napfény UV sugarakat tartalmaz, melyek károsíthatják a retinát. A szoláriumban ezért mindig tartsa csukva a szemét, és viseljen UV védőszemüveget! 

Can I use a tanning bed during pregnancy?

Terhesség alatt elméletileg nem okozhat problémát a szoláriumozás, mert az UV-sugarak csak a bőr felső rétegébe hatolnak be. Ha jól tűri a természetes napsütést és a meleget, nincs keringési problémája, akkor elméletileg szoláriumozni is szabad. A legjobb azonban, ha ezt előzetesen megbeszéli kezelőorvosával. A bőr védelme érdekében mindenképpen tartózkodjon a túl hosszú ideig tartó szoláriumozástól.

Can I use a tanning bed if I have a fresh scar?

Nem, legalább három hónapig védenie kell a heget a napsugárzástól UV-szűrő ruházattal vagy fényvédő krémmel. Az UV-sugarak elszíneződést okoznak a heg területén, így az tartósan világosabbá vagy sötétebbé válhat. Kérdés esetén forduljon kezelőorvosához.

Why doesn't my skin tan in the same place, all over the place?

Ennek az az oka, hogy a bőr egyes területein több pigmentképző sejt található, mint máshol. Például a karok és lábak belseje lassabban barnul, míg a külső részek gyorsabban. Az arc is viszonylag lassan barnul. A szeplők és pigmentfoltok ezzel szemben különösen sok pigmentet tartalmaznak, ezért nagyon gyorsan sötétebbé válnak.

What to do in case of sunburn?

Enyhe leégés esetén néhány napig tartózkodjon a napfénytől, és ápolja rendszeresen hidratáló krémmel a bőrét. Az is fontos, hogy sok folyadékot igyon. Súlyos leégés esetén a legjobb, ha orvoshoz fordul, vagy tanácsot kér egy gyógyszertárban. Fontos: ha a leégés elmúlt, csökkentse a barnulás időtartamát, és mindig kérjen tanácsot a szakszemélyzettől.

When should I use sunscreen?

A bőrnek van egy bizonyos önvédelmi ideje. Ez a bőr típusától és a napsugárzásra adott reakciójától függ. Nagyon világos bőrű, szőke vagy vörös hajú embereknél az önvédelmi idő kevesebb, mint 10 perc. Ha  hosszabb ideig szeretne a napon tartózkodni, mint azt a saját bőrtípusa engedné, használjon fényvédő krémet. A fényvédő faktor (SPF) azt jelzi, hogy mennyivel hosszabb ideig tartózkodhat a napon, mint napvédelem nélkül. Annak kiszámításához, hogy hány percet tölthet biztonságosan a napon napvédő krém használatával, szorozza meg az önvédelem idejét a fényvédő faktorral. Ha tehát például 15 perces önvédelmi idővel rendelkezik, és 20-as SPF-értékű fényvédőt használ, akkor akár napi 300 percet is kimehet a napra. De győződjön meg róla, hogy elegendő fényvédő krémet használ-e és rendszeresen ismételje, mert pl. izzadással a hatás csökken.

A szoláriumban nincs szükség fényvédőre, mert az UV-dózis pontosan meg van határozva. Ennek az feltétele, hogy csak olyan hosszan használja a szoláriumot, mely a bőrtípusának és az előzetes barnaságának megfelel. Kérjen tanácsot szoláriumozás előtt. 

When should I not use a tanning bed?

Bőrtípus: Ha extrém érzékeny bőrtípusa van, és a természetes napon gyorsan leég, akkor a szoláriumozást is kerülje. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha nagyon gyorsan keletkeznek szeplői, sok vagy atipikus májfoltjai vannak. Ha kétségei vannak, forduljon bőrgyógyászához, és mindenképpen kérjen tanácsot a  szolárium stúdióban töltendő egyéni barnulási idővel kapcsolatban.

Esetleges betegségek: Ha Önnek vagy családtagjainak bőrrákja van vagy volt, vagy hajlamos rá, szintén nem javasoljuk a szolárium használatát.

Gyógyszerek: Fényérzékenyítő gyógyszerek (pl. antibiotikumok) szedése közben kerülje a szoláriumot és a természetes napfényt is.

Leégés: Ha akut leégése van, kerülje a szoláriumot.

Életkor: A szoláriumozás csak 18 éves kortól megengedett – függetlenül attól, hogy a törvényes képviselő hozzájárult-e vagy sem.

Anti-aging with light, is that possible?

Természetesen nem tudjuk visszaforgatni az idő kerekét. De egy speciális fénnyel, az úgynevezett Beauty Light-tal javíthat bőre állapotán. A Beauty Light egy speciális fény, mely a bőr mélyén növeli a szervezet saját kollagéntermelését. A vörös fény hatására a ráncok csökkennek, a bőr pedig láthatóan feszesebbé válik, így az általános megjelenés javul. A tünetek elrejtése helyett természetes módon csökkentjük bőr látható öregedésének okát. Az eredmény látható és érezhető.  A Beauty Light magas hatékonyságát nemcsak több ezer felhasználó erősítette meg, hanem az Ulmi Egyetem kutatási projektje és egy orvosok által vezetett tanulmányi kísérlet is.

A vörös Beauty Light bizonyított hatásai:

  • kollagén felhalmozódása a bőrben
  • a bőr texturája javul
  • kellemes bőrérzet
  • simább bőr
  • kevesebb ránc

A modern szoláriumokban a bőrápoló Beauty Light csökkenti a napozás nem kívánt mellékhatásait. A vörös Beauty Light és a barnító UV fény kombinációját „hibrid fénynek” nevezzük, mivel a két terület előnyei egyesülnek. A bőr a Beauty Light-tal kiegészített napozás után különösen puha, és csökken a napozás utáni jellegzetes bőrfeszülés is, különösen frissítő és természetes a barnulás.


How do I maintain my summer tan?

Bőrünk folyamatosan megújul, eközben a legfelső bőrsejtek lecserélődnek. Megfelelő ápolással azonban gondoskodhat arról, hogy hosszabb ideig tartsa  fenn barnaságát. Ehhez néhány fontos tippet adunk.

1. Kerülje a hosszú, forró zuhanyzást, mert ez megzavarhatja a bőr savköpenyét. A gyengéd ápoláshoz a legjobb, ha pH-semleges tusfürdőket használunk.

2. Mindig biztosítsa a bőr megfelelő nedvességtartalmát. Ehhez használjon hidratáló testápolókat és krémeket – közvetlenül napozás vagy az azt követő zuhanyozás után.

3. Biztosítsa bőre nedvességtartalmát belülről is: igyon elegendő vizet, cukormentes italokat vagy teát – legalább napi 1,5 litert.

4. A szoláriumozás segít megőrizni gyönyörű nyári barnaságát! 


Do I have to remove makeup before using the tanning bed?

A napozás során kerülje a sminket, a parfümöt és egyéb kozmetikai termékeket. Mivel az ultraibolya fény és a kozmetikumok kombinációja bizonyos esetekben bőrreakciókat okozhatnak. Ezért a szoláriumot smink nélkül használja. 

What should I pay attention to when choosing the right tanning salon?

A megfelelő szoláriumstúdió kiválasztásakor mindenképpen figyelni kell a minőségre. Természetesen ebbe a tökéletes tisztaság
és higiénia is beletartozik! A hozzáértő tanácsadás is a minőség jele: kívánságra a személyzet ingyenesen ad bőrtípus-tanácsot
és egyéni barnulási tervet. Egy jó stúdióban mindig rendelkezésre áll ingyenes és frissen fertőtlenített UV-
védőszemüveg, valamint a legmodernebb szoláriumok találhatók neves gyártóktól, mint pl. az Ergoline-tól.

Why does my skin smell after tanning?

Don’t worry, the special smell after tanning is very normal. This odor is believed to be caused by UV rays breaking down certain areas of your skin, such as fatty acids and sebum.

Can I use a tanning bed if I am taking antibiotics?

No, you should avoid tanning while taking antibiotics – both in the natural sun and at the tanning salons. Most antibiotics, like some other drugs, have a photosensitizing effect. Your skin can therefore be very sensitive to UV radiation when swallowed. Always discuss this with your doctor.

Can I use a tanning bad and lay in the sun on the same day?

No, you shouldn’t. If you exceed your daily dose of UV radiation, you risk sunburn. There must be at least 48 hours between two visits to the tanning salon. At tanning salons, you will receive an individual tanning plan that is adapted to your skin type. For your information, a maximum of 50 sessions is recommended all year round.

Why do I get white spots on my skin, on the rump and shoulder blades?

The areas of skin on which you lie on in the solarium have slightly less blood supply. This can lead to less discoloration of the pigments in these areas. As a result, the typical bright spots appear on the rump and shoulder blades when you have used a tanning bed. It is best to go to a tanning salon that have tanning beds with ergonomically shaped recliners or standing tanners.

Do I have to sweat to get a tan?

You don’t have to sweat to get a tan! When the wind is blowing on the beach, you get just as tanned as when there is no wind. Modern tanning beds spoil you with powerful ventilation, air conditioning and in some cases even finely misted essences, for a particularly pleasant tanning experience. This refreshment function is also called “Aqua Fresh”. This way you can enjoy the sun in a relaxed way and you are guaranteed not to sweat. Your tan will still be just as beautiful.

What should I pay attention to when using sunscreen lotion?

In addition to having the right sun protection factor, make sure you apply enough sunscreen and reapply it regularly. Sweating or bathing in water can reduce the effect. You do not need sunscreen when using a tanning bed, because the UV dose is precisely dosed and you adjust the tanning time to your skin’s own protection time.

What is a hybrid tanning bed?

Many modern tanning beds have a so-called Hybrid Performance or Hybrid Light technology.

But what does this actually mean? “Hybrid” means that two different technologies are combined with each other. Hybrid solariums combine two different light spectra. UV light (UVA and UVB) is supplemented with red Beauty Light.

During tanning, UV light provides the natural color and has additional bio positive effects, such as vitamin D formation. The red Beauty Light nourishes the skin while tanning. The revitalizing and skin care effect has been confirmed in numerous studies. In combination with UV light, the Beauty Light ensures that the skin feels particularly pleasant. The typical skin tension after tanning is reduced and the skin feels particularly soft. Since red light also stimulates oxygen production in the skin, solariums with hybrid technology give a particularly beautiful, fresh and natural tan – without a higher UV dose. The skin looks and feels great.

What is the risk of sunburn when using tanning beds?

The maximum strength of tanning beds is legally limited and is never stronger than the natural sun. The maximum erythema UV intensity is 0.3 W / m 2. To simplify this technical term: 15 minutes on a modern tanning bed corresponds to a maximum sunburn risk of about 25 minutes of summer sun in Germany. Since the UV dose is precisely determined in the tanning bed, you do not need sunscreen there either. The requirement for this is that you only use the tanning bed as long as it suits your skin type and your pre-tan. Therefore, ask for advice in the tanning salon before you use a tanning bed.